Praktijk voor psychosociale therapie en coaching 

'Inspire and Create your wellbeing life'

Column in Maggs najaar 2020dinsdag 2 mei 2020:


Lieve zorgmedewerkers, hoe gaat het eigenlijk met jullie? 


Als 'oud'groepsleidster in de gehandicaptenzorg en huidig psychosociaal therapeut, zijn mijn gedachten met regelmaat bij jullie. Ik ontmoet collega's van jullie, nu vele jaren later bij mij in de praktijk met stressklachten als bijvoorbeeld 'burn-out'.
Om tijdens een onzekere tijd als deze, gezond op de been te blijven, is bijna een taak op zich. Bij veel activiteiten moet extra worden nagedacht, weinig gaat nog onbevangen. Als huidig zorgprofessional kan dit voor jou een beproeving betekenen. Was je al gewend om met enige regelmaat een tandje bij te zetten, nu is dit vanzelfsprekend geworden en is er vrijwel geen tijd om stil te staan bij je persoonlijk welbevinden. Je doet je werk gedreven, met passie en trots. Je krijgt er veel 'zorg'liefde voor terug en daar ging het je immers om, toch? Is dit eigenlijk wel zo? 
Mensen applaudisseren inmiddels collectief. T-shirts met een rood hart hangen voor de ramen, maar jij die extra diensten draait omdat je collega's ziek thuis zijn beland, bent inmiddels te moe en te kwetsbaar geworden, om hier nog oog voor te hebben. Jouw aandacht gaat naar tijdens de spaarzame momenten waar je tot rust probeert te komen, naar de beschermingsmiddelen, die je graag zou dragen in de gehandicaptenzorg. De zorg waar je dagen grotendeels gevuld zijn met het afvegen van tranen, snot en andere vochtige zaken die er nu eenmaal bij horen. Dat maakt je ook niet uit, als het veilig kan. Als jij toch eens iets minder stoer zou hoeven doen. Je voelt je in de steek gelaten en in de kou gezet. Je voelt je flexibiliteit afnemen naar je 'bewoners'die onrustig gedrag vertonen bij gebrek aan fysiek familie contact. Je doet je uiterste best om enige creativiteit te toveren en de moed erin te houden, maar het houdt een keer op. De rek gaat er een keer uit. Het zou fijn zijn als deze inspannende situatie voor jou een andere wending krijgt met meer ontspanning en veiligheid. 
Ik wens je een veilige werkdag met een ontspannen thuiskomst, waar je kunt genieten van en met je dierbaren.
X C.
Artikel in Maggs Magazine (maart 2020)